2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. wonder
6. planinitenabulgaria
7. varg1
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. deathmetalverses
12. getmans1
13. samvoin
14. stela50
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. manoelia
7. samvoin
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Тягостното натякване и заяждане на родителите, които постоянно карат децата си да ядат плодове и зеленчуци, се оказва напълно основателно.
Според ново изследване, цитирано от "Ройтерс", хората, които ядат повече зеленчуци и плодове, живеят по-дълго.
Изследователите смятат, че консумацията на кръстоцветни зеленчуци - броколи, зеле, карфиол и др. от този клас зеленчуци, е особено полезна и води до по-здравословен начин на живот като цяло.
Резултатите от проучването показват, че похапването на зеленчуци е полезно и срещу сърдечно-съдовите заболявания, но като цяло авторите от университета "Вандербилт" смятат, че това не увеличава автоматично продължителността на живота.
Зеленчуците са богати на витамин С и фибри и съдържат хранителни вещества, полезни за здравето. В проучването са участвали близо 135 000 възрастни от Шанхай, Китай.
Участниците попълвали въпросници за хранителните си навици и здравословното си състояние, както след това изследователите ги разделили на 5 категории в зависимост от това какво количество зеленчуци ядат.
В течение на 5 години, 4% от доброволците починали. Тези, които похапвали повече зеленчуци или плодове, обаче, били 15% по-малко застрашени от смърт през този период от тези, които консумирали по-малко.
За консумиращите повече или по-малко броколи, карфиол, зеле и др. зеленчуци от този клас там разликата в смъртността между хората била още по-голяма.
Изследователите открили сходност, след като забелязали, че около една четвърт от всички смъртни случаи в проучването били следствие на сърдечно-съдови заболявания.
Учените се опитвали да изключат алтернативните обяснения - като възраст, тегло, физическа активност, употреба на витамин и пушене - но признават, че може да има и повече фактори, които да влияят.
Все пак, те насърчават хората да ядат повече продукти, особено зеленчуци като броколи, карфиол или зеле, като лесен начин за по-здравословен живот и дълголетие.
юни 2011 г.