Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2011 22:54 - Какво да ядем за здрав мозък?
Автор: onizuki8899 Категория: Забавление   
Прочетен: 1885 Коментари: 0 Гласове:
2



  Все повече и повече се говори за здравословен начин на живот и здравословни диети – това предполага храненето със здравословни храни за здраво тяло и здрав дух, включително и здрав мозък.

Но в какво точно трябва да се състои диета и какво трябва да ядат хората, за да имат и здрав мозък?

Една добра диета съдържа някои основни хранителни вещества, които имат различни функции в организма. По-голямата част от тези вещества са енергични и засилват организма, пише buzzle.

Когато става въпрос за мозъка, обаче, невронът като най-чувствителната клетка, отговаряща за липсата на глюкоза в кръвта, защото няма собствено съхранение на глюкоза, както другите клетки. Някои вещества защитават нашия организма от токсините, други пък катализират реакциите - и такива вещества са витамините.

За това лекарите препоръчват да се ядат определени храни, които да засилят цялостно здравословното състояние на човек, но и могат да помогнат на мозъка да е здрав.

image

Антиоксиданти

Антиоксидантите са химични вещества, които неутрализират свободните радикали. Без неутрализиране, свободните радикали атакуват клетъчната мембрана и след това - и генетичния материал, и заболяването се появява като следствие от първите стъпки. Антиоксидантите поддържат здравето на мозъка. Затова е добре да се похапват храни, съдържащи антиоксиданти. Къде се съдържат те?

• плодове: сини сливи, стафиди,
боровинки, касис, малина, портокали, грозде, череши, киви, грейпфрут, ябълки, банани, кайсии, праскови, круши, пъпеш, диня, ядки;

• зеленчуци: зеле, спанак, цвекло, лук, царевица, патладжан, карфиол, зелен фасул, домати, тиквички, целина, краставици, чесън;

• други храни: зърно, гъби, сьомга (богати на селен), зелен чай, шафран, яйца, растителни масла (богати на витамин Е).

Витамин B9

Фолиевата киселина или витаминът B9 участва в нормалното развитие на клетката. Проучванията показват, че хората с депресия са с ниско ниво на фолиева киселина в кръвта, като учените заключават, че фолиевата киселина играе важна роля в добро разположение на хората. Фолиевата киселина се съдържа в зеленчуци като спанак и броколи, портокали, или зърнените храни и др.

Витамин В6

Витаминът B6 играе различни роли в организма, като осигурява правилно функциониране на имунната система и подобрява паметта. Той може да се добие чрез консумацията на храни, съдържащи мая, зърнените храни, мляко, яйца, риба, банани, авокадо, ядки и др.

Витамин В12

Витаминът В12 е изключително полезен, тъй като предотвратява остаряването и анемията. Той се съдържа в пилешкото, говеждото, свинското месо, (особено черен дроб), има го и в яйцата и млечните продукти.

Фосфатидилсерин

Фосфатидилсеринът е фосфолипид, който се съдържа във всички клетъчни мембрани, но най-голяма е концентрацията му в мозъчните клетки. Той е безопасен и много ефективен продукт, който успешно се справя с нарушенията на дефицита на паметта и подобрява на мозъчните функции. Той също така подмладява памет и се намира в лецитина, който пък от своя страна е съставка на шоколада.

Витамин Е

Този витамин е силен антиоксидант, който се открива в соята, царевицата, фъстъците, слънчогледовите семена, кълновете на житни растения, зелените зеленчуци и доматите.

Витамин С

Този витамин е основна хранителна съставка, която участва в обмяната на много вещества като глюкозата, колагена и фолиевата киселина. Той също така участва в синтеза на невротрансмитерите, които са жизненоважни за нормалното функциониране на нашия организъм. Този витамин се съдържа в много храните:

• плодове и зеленчуци: портокали, лимон, пъпеш, малина, мандарина, маракуя, манго, боровинки, ананас, грозде, кайсия, грейпфрут, спанак, домати, зеле;

• месо: говеждо черния дроб, свински черен дроб, мозък, агнешко, миди, треска, агнешко сърца, яйца и мляко;

• някои растения: шипка.

Селен

Селенът е минерал, които в малки количества има добър ефект върху нашето здраве. Селенът има свойството да обезцветява зеленото стъкло. Прибавя се към различни лекарствени препарати, за борба с пърхота, косопада, екземите, като е един от най-ефективните антиоксиданти. Той се намира в зеленчуците - особено в зеленчуците, които са израснали в богата на селен почва, но също така и в яйцата, рибата, пилешкото месо, червеното месо и чесъна.

Коензим Q10

Коензимът Q10 присъства във всяка клетка на нашето тяло и отговаря на две основни функции - в процеса на производство на енергия и като мощен антиоксидант. Той се открива в храни като мазните риби - особено в скумрията и сардините, черен дроб и бъбреци, яйца, соя и фъстъци.

Гинко Билоба

Гинко билоба е растение, което забавя стареенето на мозъка. Основното действие на гинко билоба е, че засилва кръвообращението и има съдоразширяващо. Увеличава работоспособността и издържливостта на хората, които извършват умствен труд и на спортистите. Намалява и холестерола в кръвта. Действа като антиоксидант и неутрализира свободните радикали. Добро помощно средство е за всички заболявания на нервната система.

Когато става въпрос за здравето на мозъка, освен похапването на подходящата храна, хидратиране на тялото е също много важно, за да сме здраве - защото без вода нашите клетки започват да умират.

Но става въпрос за вода, а не сокове или кафе и други напитки, които не могат да заеме мястото на водата.

Друг факт за доброто здраве на нашия мозък е да не се пуши, защото пушенето, освен щетите, които причинява на сърцето и белите дробове, увеличава риска от деменция.

Много важен фактор за здравословен начин на живот е положителната нагласа, съветват още лекарите. Проучванията показват, че при щастливите хора риска от заболяване от Алцхаймер е по-малко вероятен.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: onizuki8899
Категория: Новини
Прочетен: 214529
Постинги: 142
Коментари: 54
Гласове: 69
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930