2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. mt46
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Но в какво точно трябва да се състои диета и какво трябва да ядат хората, за да имат и здрав мозък?
Една добра диета съдържа някои основни хранителни вещества, които имат различни функции в организма. По-голямата част от тези вещества са енергични и засилват организма, пише buzzle.
Когато става въпрос за мозъка, обаче, невронът като най-чувствителната клетка, отговаряща за липсата на глюкоза в кръвта, защото няма собствено съхранение на глюкоза, както другите клетки. Някои вещества защитават нашия организма от токсините, други пък катализират реакциите - и такива вещества са витамините.
За това лекарите препоръчват да се ядат определени храни, които да засилят цялостно здравословното състояние на човек, но и могат да помогнат на мозъка да е здрав.
Антиоксиданти
Антиоксидантите са химични вещества, които неутрализират свободните радикали. Без неутрализиране, свободните радикали атакуват клетъчната мембрана и след това - и генетичния материал, и заболяването се появява като следствие от първите стъпки. Антиоксидантите поддържат здравето на мозъка. Затова е добре да се похапват храни, съдържащи антиоксиданти. Къде се съдържат те?
• плодове: сини сливи, стафиди, боровинки, касис, малина, портокали, грозде, череши, киви, грейпфрут, ябълки, банани, кайсии, праскови, круши, пъпеш, диня, ядки;
• зеленчуци: зеле, спанак, цвекло, лук, царевица, патладжан, карфиол, зелен фасул, домати, тиквички, целина, краставици, чесън;
• други храни: зърно, гъби, сьомга (богати на селен), зелен чай, шафран, яйца, растителни масла (богати на витамин Е).
Витамин B9
Фолиевата киселина или витаминът B9 участва в нормалното развитие на клетката. Проучванията показват, че хората с депресия са с ниско ниво на фолиева киселина в кръвта, като учените заключават, че фолиевата киселина играе важна роля в добро разположение на хората. Фолиевата киселина се съдържа в зеленчуци като спанак и броколи, портокали, или зърнените храни и др.
Витамин В6
Витаминът B6 играе различни роли в организма, като осигурява правилно функциониране на имунната система и подобрява паметта. Той може да се добие чрез консумацията на храни, съдържащи мая, зърнените храни, мляко, яйца, риба, банани, авокадо, ядки и др.
Витамин В12
Витаминът В12 е изключително полезен, тъй като предотвратява остаряването и анемията. Той се съдържа в пилешкото, говеждото, свинското месо, (особено черен дроб), има го и в яйцата и млечните продукти.
Фосфатидилсерин
Фосфатидилсеринът е фосфолипид, който се съдържа във всички клетъчни мембрани, но най-голяма е концентрацията му в мозъчните клетки. Той е безопасен и много ефективен продукт, който успешно се справя с нарушенията на дефицита на паметта и подобрява на мозъчните функции. Той също така подмладява памет и се намира в лецитина, който пък от своя страна е съставка на шоколада.
Витамин Е
Този витамин е силен антиоксидант, който се открива в соята, царевицата, фъстъците, слънчогледовите семена, кълновете на житни растения, зелените зеленчуци и доматите.
Витамин С
Този витамин е основна хранителна съставка, която участва в обмяната на много вещества като глюкозата, колагена и фолиевата киселина. Той също така участва в синтеза на невротрансмитерите, които са жизненоважни за нормалното функциониране на нашия организъм. Този витамин се съдържа в много храните:
• плодове и зеленчуци: портокали, лимон, пъпеш, малина, мандарина, маракуя, манго, боровинки, ананас, грозде, кайсия, грейпфрут, спанак, домати, зеле;
• месо: говеждо черния дроб, свински черен дроб, мозък, агнешко, миди, треска, агнешко сърца, яйца и мляко;
• някои растения: шипка.
Селен
Селенът е минерал, които в малки количества има добър ефект върху нашето здраве. Селенът има свойството да обезцветява зеленото стъкло. Прибавя се към различни лекарствени препарати, за борба с пърхота, косопада, екземите, като е един от най-ефективните антиоксиданти. Той се намира в зеленчуците - особено в зеленчуците, които са израснали в богата на селен почва, но също така и в яйцата, рибата, пилешкото месо, червеното месо и чесъна.
Коензим Q10
Коензимът Q10 присъства във всяка клетка на нашето тяло и отговаря на две основни функции - в процеса на производство на енергия и като мощен антиоксидант. Той се открива в храни като мазните риби - особено в скумрията и сардините, черен дроб и бъбреци, яйца, соя и фъстъци.
Гинко Билоба
Гинко билоба е растение, което забавя стареенето на мозъка. Основното действие на гинко билоба е, че засилва кръвообращението и има съдоразширяващо. Увеличава работоспособността и издържливостта на хората, които извършват умствен труд и на спортистите. Намалява и холестерола в кръвта. Действа като антиоксидант и неутрализира свободните радикали. Добро помощно средство е за всички заболявания на нервната система.
Когато става въпрос за здравето на мозъка, освен похапването на подходящата храна, хидратиране на тялото е също много важно, за да сме здраве - защото без вода нашите клетки започват да умират.
Но става въпрос за вода, а не сокове или кафе и други напитки, които не могат да заеме мястото на водата.
Друг факт за доброто здраве на нашия мозък е да не се пуши, защото пушенето, освен щетите, които причинява на сърцето и белите дробове, увеличава риска от деменция.
Много важен фактор за здравословен начин на живот е положителната нагласа, съветват още лекарите. Проучванията показват, че при щастливите хора риска от заболяване от Алцхаймер е по-малко вероятен.