2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. deathmetalverses
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Купа сладолед или гигантски сандвич със сирене, или пък кутия шоколадови бисквитки - всеки е прибягвал до тези вредни храни, когато се е чувствал тъжен или депресиран.
Но се оказва, че това е доста погрешна практика - именно всички тези мазни храни помогнат на хората да са в лошо настроение, смятат учените. Нови изследвания на белгийски изследователи дават нова представа защо това е така, пише msnbc.
Според учените истината за това може да се крие в отношението, а не във визуалните или психологически ефекти при вида на сладолед или пък бисквитки.
Проучването, ръководено от д-р Лукаш Ван Уденхоф, от Университета в Льовен и публикувано в списание "Journal of Clinical Investigation" предполага, че самите мастните киселини в тези храни засилват чувството на тъга и създават тъжните емоции и лошо настроение у хората.
Изследователите тествали 12 здрави доброволци, които били без затлъстяване. Всеки човек бил подложен четири пъти на 40-минутен магнитен резонанс, за да бъде сканирана мозъчната му активност.
На участниците била закачена стомашна сонда за хранене, като учените ги "нахранили" с по 250 милилитра мастни киселини или физиологичен разтвор, които им били дадени три минути по-рано.
Изследователите пуснали на доброволци 11 парчета с тъжна класическа музика, в продължение на 1 минута. В същото време, докато слушали музиката, учените показвали на доброволците на екрана пред тях снимки на 10 тъжни лица.
Без да знаят, че току-що са били "нахранени" с мастни киселини, тези доброволци съобщават, че са с 50% по-тъжни, отколкото тези, които са получили само физиологичния разтвор. Учените са открили още, че мазнините в стомаха намаляват поведенческите и нервните реакции на клетката, "отговаряща" именно за тъжните емоции.
Учените вярват, че това изследване доказва, че мастните киселини създават лошото настроение в хората, дори и без визуални знаци за самите храни.
Въпреки това, много хора предпочитат да изядат кутия сладолед, когато са тъжни, като вярват, че така ще се почувстват по-добре. Но това може и да се промени?