2. radostinalassa
3. wonder
4. kvg55
5. varg1
6. planinitenabulgaria
7. leonleonovpom2
8. sparotok
9. mt46
10. deathmetalverses
11. getmans1
12. samvoin
13. hadjito
14. tili
2. radostinalassa
3. vesonai
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69
Съществува по-малка вероятност да се разболеете от дивертикулит – заболяване на червата, ако сте вегетарианци, установява ново изследване, публикувано в сп. British Medical Journal днес.
Дивертикулитът е заболяване, известно като "болестта на западната цивилизация", защото се среща по-често в страни като Великобритания и САЩ. Това състояние се диагностицира при недостатъчната консумация на фибри. Типичните симптоми включват болезнени коремни спазми, подуване на корема, запек и диария.
Предишни изследвания показват, че диета с ниско съдържание на фибри може да доведе до дивертикулит и че вегетарианците имат по-нисък риск в сравнение с ядящите месо, припомня още medicalxpress.
Екипът на д-р Франческа Кроу от отдел "Епидемиология на рака" в Университета в Оксфорд е разгледал връзката между вегетарианска диета и приема на фибри с риска за появявата на заболяването. Техните открития са базирани на наблюдение на здравето на 47 033 британци, от които 15 459 са били на вегетарианска диета.
Те проследили хората в продължение на 11 години и половина, като установили 812 случая на дивертикулит. След коригиране на фактори като пушене, алкохол и индекс на телесна маса (ИТМ), вегетарианцие са имали с по-малък риск от дивертикулит, в сравнение с ядящите месо, показват резултатите.
Освен това при участниците с относително висок прием на фибри (около 25 гр. на ден) е по-малко вероятно да получават заболяването на дебелото черво, в сравнение с тези, които консумират по-малко от 14 гр. на ден.
Тези констатации подкрепят обществените препоръки за здравето, които насърчават консумацията на храни с високо съдържание на фибри, като пълнозърнест хляб, пълнозърнести житни растения, плодове и зеленчуци.
Все пак, авторите на проучването подчертават, че са необходими много повече доказателства, преди да могат да бъдат направени препоръки за хранене за широката публика.
Тагове: